DOM KULTURE – NOVO BJELOVARSKO KAZALIŠTE

Danas je održana konferencija za novinare povodom početka radova na energetskoj obnovi zgrade Doma kulture. Zgrada Doma kulture izvorno je židovska sinagoga iz perioda secesije ( 1912. ideja, 1917. svečano otvorena ) autora Lea Hönigsberga i Julija Deutscha.

1951. preinačena je za potrebe kazališta, da bi do današnjeg datuma postala višenamjenska ustanova za kulturne manifestacije, koncerte, kazališne predstave, filmske projekcije, društvena događanja i sl. te prostor djelovanja Glazbene škole Vatroslava Lisinskog.

Potreba za obnovom, skoro trideset godina nakon zadnjeg velikog zahvata, kao i potreba za pravim kazalištem, odredila je dva bitna projekta - energetske obnove zgrade te rekonstrukcije i prenamjene zgrade u kazalište, ( što je olakšano i preseljenjem funkcije glazbene škole u novoprojektiranu zgradu ), a za koja smo iznimno ponosni što ih je izradio naš tim.

U sklopu energetske obnove na objektu će se izvesti izolacija vanjske ovojnice objekta, zamjena stolarije, ugradnja termostatskih ventila i kondenzacijskih kotlova za grijanje, zamjena postojeće ventilacijske komore klima komorom, ugradnja LED rasvjete i ugradnja fotonaponskih panela. Projekt energetske obnove vrijedan je 11.729.202,04 kn., a očekivana ušteda toplinske energije za grijanje iznosi 68%. Objekt bi trebao iz D prijeći u B energetski razred.

U sklopu rekonstrukcije i prenamjene planirana je potpuna prenamjena u kazalište, povećanje kapaciteta rekonstrukcijom gledališta balkona i otvaranjem loža, podizanje standarda izvedbom novih sanitarnih čvorova, garderoba, reprezentativnih predprostora, ugradnjom adekvatnih kazališnih sjedala, poboljšanje vizurne linije gledališta, proširenje pozornice, prilagodba cijelog prostora osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te potpuna promjena vizualnog identiteta uz poštivanje originalnog volumena postojeće zgrade, a sve u svrhu unaprjeđenja kulturnog života grada.

Više na stranicama Grada Bjelovara:

https://www.bjelovar.hr/pocela-obnova-doma-kulture/

 
 
 
 
 
   Povratak na novosti